woensdag 7 november 2012

The World of Mobile Payments


Geld pinnen, een creditcard betaling of een factuur betalen via onlinebanking, voor ons heel normaal, maar het grootste deel van de wereldbevolking is hiervan uitgesloten omdat ze van een bank geen rekeningnummer krijgen of gewoon omdat het aantal banken in hun land heel dun bezaaid is. Muntgeld wordt al acht eeuwen gebruikt als ruilmiddel, maar elektronische betaaldiensten zijn van de laatste decennia. Zo is in 1969 de eerste pinautomaat in Amsterdam geplaatst.
Geld bewaar je als beltegoed op je mobiele telefoon en dit tegoed kun je naar iemand overmaken door een SMS te sturen of door een nummer te bellen en dan een voice response systeem te gebruiken. Je kunt het beltegoed ook opnemen door een SMS naar een betaalautomaat te sturen en het geld komt er dan cash uit. Al deze betaaldiensten zijn geen toekomstmuziek, maar worden hedentendage al gebruikt in Kenya, Tanzania, Afghanistan, South Africa, India en andere markten.
Meer geavanceerde systemen zoals een mobiele app is ook mogelijk, maar dan moet je wel beschikken over een geschikte telefoon. SPING, Wizards of ICT, heeft kennis van mobiele apps en heeft een mobiele app ontwikkeld voor mobiel betalen.
Voor het opwaarderen van het beltegoed zijn verschillende mogelijkheden zoals ook in Nederland gebruikelijk is met kraskaarten. Om internationaal de telefoon van familie of vrienden op te waarderen biedt de Nederlandse start-up Prepaid Union een unieke dienst.
Als mobiele betaaldiensten in Afrika en India kunnen floreren, zal dat zeker ook kunnen in de westerse landen, te beginnen in Nederland.
Toch hebben de rurale gebieden in de derde wereld ook middelen gevonden voor elektronische betaaldiensten. Maar hoe kun je betalen in de binnenlanden van India of Afrika? Mobile Payments is de nieuwe en alternatieve betaalmethode. In plaats van cash geld of banktransactie of creditcard wordt de mobiele telefoon gebruikt als portemonee, betaalmiddel en bank. M-Pesa (M voor mobiel, pesa is Swahili voor geld) is een geldtransfer service op basis van een mobiele telefoon en is in 2007 in Kenia gelanceerd. Dit is momenteel het meest ontwikkelde mobiele betalingssysteem in de derde wereld. M-Pesa stelt gebruikers in staat om geld te storten, geld op te nemen en gemakkelijk geld over te maken met een mobiel apparaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten